Kenevir tohumu yağı hakkında her şey

Kenevir tohumu yağı hakkında her şey

Kenevir tohumu yağı hakkında her şey

KATEGORILER

TARİH

28 Nisan 2020

YAZAR

KenevirHaber

Türkiye’de üretimi ve satışı yasak olan CBD yağının aksine, hemen hemen tüm aktarlarda, eczanelerde ve çevrimiçi internet mağazalarında kenevir tohumu yağı bulabilirsiniz. Kenevir tohumu yağı, kenevirin yapraklarından ve çiçeklerinden ekstrakte edilen tam spektrumlu yağ ile karıştırılmamalıdır. Kenevir tohumu yağı, adından da anlaşılabileceği gibi, kenevir bitkisinin tohumlarından elde edilir ve %100 yasaldır.

Kenevir tohumu yağı, dünyadaki en sağlıklı ve en faydalı yağlardan biridir. Kenevir tohumları ideal kabul edilen bir oranda omega-3/omega-6 yağ asitleri, magnezyum, kalsiyum, demir, çinko ve vitaminler de dahil olmak üzere birçok besin içerir. İçeriğinde ise bitkide bulunan kanabinoidler ve terpenler yoktur. Kenevir tohumu yağı kanabinoid içermemesine rağmen, kenevirin çiçeklerinden salgılanan reçine yağı ile temas eden tohumlar nedeniyle eser miktarlarda kanabinoid içermesi mümkün olabilir.

Kenevir tohumu yağı hangi kenevirden türünden çıkarılır?

Kenevir tohumu yağı, %0.3 ve daha az THC (Tetrahydrocannabinol) içeriğe sahip Cannabis Sativa L. / Endüstriyel kenevir çeşitlerinin tohumlarından elde edilir. Saf kenevir tohumu yağı elde etmek için sadece kenevir tohumları gerekse de, tüm kenevir türleri bu iş için uygun değildir. Boyları uzun ve bol miktarda tohum veren endüstriyel kenevir türleri, daha kısa ve daha küçük tohumlar üreten kenevir türlerine göre daha fazla miktarlarda yağ elde etmenizi sağlar.

Kenevir tohumu yağı nasıl üretilir?

Kenevir tohumu yağı, yağın tüm özelliklerinden en iyi şekilde yararlanmak amacıyla düşük miktarda ısı ve basınç kullanılan “soğuk pres / soğuk sıkım” tekniği ile üretilir. Yağ elde etmek üzere tohumlar kontrolsüz bir şekilde preslendiğinde, baskı ve sürtünme sebebiyle ortaya çıkan ısı, yağın değerlerinin büyük bir bölümünü kaybetmesine sebep olur. Bu yüzden kenevir tohumu yağı, yağın lezzetini, aromasını ve besin değerlerini koruması için, daha düşük sıcaklıklarda soğuk presleme yöntemiyle çıkarılır.

İşleme başlamadan önce kenevir tohumlarının %99.9 oranda temizlenmesi ve dış kabuklarının önceden soyulması gerekir. Rafine edilmemiş ve soğuk preslenmiş kenevir tohumu yağı, 40 dereceyi geçmeyen düşük bir sıcaklıkta mekanik ekstraksiyon ile elde edilir. Soğuk preslenmiş kenevir tohumu yağı kimyasal olarak temizlenmez, ağartılmaz ve oluşan çökeltiler filtrasyon kullanılarak mekanik olarak filtrelenir.

"Rafine edilmemiş" ve "Rafine" kenevir tohumu yağı arasındaki farklar

Rafine edilmemiş yağların üretiminde kimyasal işlem olmaması ve yüksek sıcaklıklar uygulanmaması sebebiyle yağın daha kısa bir raf ömrü vardır. Soğuk yerlerde depolanmalı ve üretici ile son tüketici arasındaki zincirin de kısa tutulması gerekir. Nakliye sırasındaki yanlış depolama ve düzensizlikler soğuk preslenmiş yağın hızlı bozulmasına neden olabilir. Bozulmaya yönelik ilk işaret, olağan dışı bir koku olacaktır. Uygun şekilde depolanmış ve renkli şişelerde saklanmış soğuk pres kenevir tohumu yağı, güçlü yeşil bir renge, taze biçilmiş çim ve fındık karışımına benzer hoş bir kokuya sahiptir.

Diğer yandan rafine edilmiş yağlar bir takım kimyasal işlemlerle ağartılmıştır ve kokudan arındırılmıştır. Daha açık renklidir, daha temiz bir görünüme sahiptir ve küçük parçacıklar içermez. Rafine uygulaması, kimyasal bileşikler ve 270 dereceye kadar yüksek sıcaklıklar içeren karışık bir işlemdir. İşlem sırasında, yağda bulunan besinler, vitaminler ve kenevir yağının en önemli bileşenleri olan Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerinin de çoğu kaybolur. Bu yüzden rafine edilmiş yağların ömrü çok daha uzundur. Rafine kenevir yağı öncelikle kozmetikte, çeşitli merhemlerin ve hatta plastiklerin üretiminde kullanılır.

Çoğu kozmetik üreticisinin rafine kenevir tohumu yağını tercih etmesinin iki ana nedeni vardır:

  • Rafine kenevir tohumu yağı daha uzun saklama süresine sahip olduğu için, üretim ile son tüketici arasında daha uzun bir tedarik zinciri, daha yüksek stok hacmi ve üretici için daha düşük risk sağlar.

  • Rafine kenevir tohumu yağı, rafine edilmemiş yağdan önemli ölçüde daha ucuzdur.

Kenevir tohumu yağının besin değerleri

Önceden de bahsettiğimiz gibi kenevir tohumu yağının besin değerleri çok zengindir. Tahmin edebileceğiniz gibi bu zengin besin kompozisyonu birçok sağlık faydası ile ilişkilidir. Şimdi bu besin değerlerini detaylı olarak inceleyelim.

Vitaminler

Thiamine

Kenevir tohumu yağı, B1 vitamini olarak da bilinen Thiamine içerir. Vücudumuzdaki hücrelerin metabolizmasında, karbonhidratları ve amino asitleri enerjiye dönüştürmekte hayati rol oynar. Ayrıca kalp, kas ve sinir sisteminin düzgün çalışmasındaki rolü önemlidir. Thiamine eksikliği nadir görülmekle birlikte, alkolikler ve diyaliz tedavisi alan böbrek hastalarında düşük seviyelere rastlanabilir.

Riboflavin

Riboflavin ya da diğer adıyla B2 vitamini, tıpkı diğer B vitaminleri gibi, vücuttaki enerjinin serbest bırakılmasında önemli bir rol oynar. Ayrıca vücudun büyümesi, normal görme gelişimi, üreme, kırmızı kan hücresi üretimi ve cilt sağlığı gelişiminde etkisi büyüktür. Riboflavin her gün vücuda geri kazandırılması gereken suda çözünür bir vitamindir. Çünkü günlük olarak vücuttan temizlenir. B2 vitamini almanın en iyi yolu, kenevir tohumu ve kenevir yağı gibi riboflavin açısından zengin gıdaları tüketmektir.

Gelişmiş ülkelerde riboflavin eksikliği nadirdir. Bunun nedeni, birçok yaygın gıdada bulunmasıdır. B2 vitamini eksikliğine yatkın olan gruplar, gençler, alkolikler ve yaşlılardır. B2 eksikliği durumu genel olarak kötü beslenmeye bağlıdır.

Niacin

B3 vitamini ya da Niacin, vücudun genel sağlığı için çok önemlidir. Niacin, kolesterol seviyelerini iyileştirmeye ve kardiyovasküler problemleri azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca sindirim sistemi ve karaciğer fonksiyonlarının düzenli olarak çalışmasında etkilidir.

Yaygın olarak birçok gıdada bulunduğu için, gelişmiş ülkelerde Niacin eksikliği nadir görülür. Niacin eksikliğinin belirtileri arasında depresyon, zayıf dolaşım, hazımsızlık, yorgunluk, sindirim problemleri, zihinsel bozukluk ve cilt problemleri görülür.

Pyridoxine

Suda çözünür bir vitamin olan Pyridoxine veya B6 vitamini, vücudumuzda ve tükettiğimiz gıdalarda çeşitli formlarda bulunur. Pyridoxine’in vitamin olarak en aktif formu piridoksal 5'-fosfattır (PLP).

Doğal olarak gıdalarda ve besin takviyelerinde bulunur. Diğer B vitaminleri ile birlikte, vücuttaki yiyecekleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur. Pyridoxine’in işlevleri arasında bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu antikorların üretilmesine yardımcı olmak, kırmızı kan hücrelerinin sentezlenmesine yardımcı olmak, amino asitlerin ve yağ asitlerinin metabolizmasını korumak ve kandaki glikoz seviyesini düzenlemek gösterilebilir. Ayrıca doğmamış bebeklerin beyin ve sinir sistemini geliştirir.

Folate

Folate, B9 Vitamini veya folik asit olarak da adlandırılır. Suda çözünen bir vitamindir. Bu vitamin vücuda bir koenzim olarak yardımcı olur. Folate’ın işlevleri arasında sağlıklı kan hücreleri üretmek, DNA ve RNA sentezlemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, psikolojik işlevleri geliştirmek ve yorgunluğu azaltmayı sayabiliriz. B9 vitamini ayrıca, kalp hastalığı riskini azaltır ve kanser gelişimine karşı koruyucudur.

Folate eksikliği, vitaminin yetersiz tüketimden kaynaklanabilir. Eksikliğiyle ilişkili semptomlar arasında yorgunluk, iştahsızlık ve sinirlilik hali sayılabilir. Hamile annelerde B9 vitamini eksikliği ciddi doğum kusurlarına yol açabilir.

E Vitamini

E vitamini, gıdalarda doğal olarak bulunan bir antioksidandır. Kenevir tohumu ve yağının yanı sıra fındık, tohum ve yapraklı sebzelerde de bulunur. E vitamini yağda çözünen bir vitamindir. E vitamini ile ilişkili faydalar arasında oksidatif hasarlara karşı koruma, normal hücre gelişiminin sürdürülmesi, hücre zarının bir kısmının oluşumu ve çoklu doymamış yağ asitlerinin korunması işlevlerini gösterebiliriz.

E vitamini eksikliği, yetersiz tüketimden veya bu vitaminin düzgün emilim gösterememesinden kaynaklanabilir. Ciddi E vitamini eksikliği görme sorunları, dengesiz yürüme, kas güçsüzlüğü ve anormal göz hareketleri ile kendini gösterir.

Mineraller

Kalsiyum

Güçlü diş ve kemik oluşumunda kalsiyum çok önemlidir. Ayrıca normal bir tansiyonun korunmasına yardımcı olur. Kalsiyum kas kasılması, normal kalp atışı ve kan pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar.

Potasyum

Potasyum, vücudun büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur, sinir uyarılarını iletir ve kasların kasılması için çok önemlidir. Ayrıca vücuttaki hücreler ve sıvılar arasındaki su dengesini koruyan temel bir mineraldir.

Fosfor

Fosfor, kalsiyum ile birlikte diş ve kemik oluşumuna yardımcı olur. Ayrıca hücre zarlarının hayati bileşenlerinin bir parçasını oluşturur. Dokuların büyümesi için çok önemlidir. Yıpranmış dokuları yeniler ve vücut hücrelerinde bulunan sıvılardaki asit ve baz arasındaki dengeyi korur.

Magnezyum

Magnezyumun faydaları arasında B vitaminlerinin aktivasyonu, kemik mineralizasyonu, protein sentezi ve besinlerden enerjinin serbest bırakılması fonksiyonları gösterilebilir.

Bakır

Bakır, kırmızı kan hücrelerinin (hemoglobin) ve bağ dokularının oluşumu için faydalıdır. Vücuda oksijen verilmesinde etkilidir. Aynı zamanda beyin ve sinir hücresi iletişiminin gelişmesine yardımcı olur. Demirin emilimi, depolanması ve metabolizması da bakırın sayısız faydalarından biridir.

Demir

Demir, hemoglobin ve miyoglobinin ana bileşenidir. Her ikisi de kandaki ve kaslardaki oksijeni taşır. Demir, yeni hücreler, hormonlar ve amino asitler üretilmesine yardımcı olur. Enerji üretimindeki enzimlerin aktivitesinde de önemli rol oynar.

Çinko

Çinko protein, yağ ve karbonhidrat metabolizmasına yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve sağlıklı cildin gelişimine, korunmasına, çoğalmasına ve vücut hücrelerindeki enzimlerin aktivitelerinin geliştirilmesine yardımcı olur.

Manganez

Manganez, vücudumuzda meydana gelen sayısız sürece yardımcı olmak için çeşitli enzimlerle birlikte çalışır. Bu işlemlerden bazıları bağ dokusu oluşumu, kan pıhtılaşması, üreme hormonlarının üretimi, beynin gelişimi, sinirlerin gelişimi ve kemik oluşumudur.

Kenevir tohumu yağı - Kenevir tohumu - Soyulmuş kenevir tohumu

Kenevir tohumu yağının sağlık faydaları

Kenevir tohumu yağı, büyük iç organların ve sistemlerin fonksiyonlarını stabilize etmek ve yenilemek için eşi görülmemiş bir yeteneğe sahiptir. Benzersiz formülü metabolizmayı hızlandırır ve uzun süreli hastalıklardan hızlı bir şekilde iyileşmek için, kişilerin günlük besin programlarına dahil etmeleri önemlidir.

Kardiyovasküler sağlık

Kenevir tohumu yağı, kalp sağlığının ve kardiyovasküler fonksiyonların düzgün çalışması için ideal ideal olarak kabul edilen Omega-6'nın Omega-3 yağ asitlerine 3:1 oranına sahiptir. Bu besinler birçok biyolojik süreçte rol oynar ve bir dizi dejeneratif hastalığın önlenmesine yardımcı olur.

Kenevir tohumu yağı, ideal oranda sadece Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri değil, aynı zamanda fitosterolleri de içerir. Fitosteroller, kandaki zararlı kolesterol seviyesini düşürür ve kan damarlarını kolesterol plaklarından temizlemeye yardımcı olur. Ek olarak, kenevir tohumu yağı, kalp damarları ve kalp kasları üzerinde faydalı bir etkiye sahip olan C, E, B6, potasyum, magnezyum ve manganez içerir.

Düşük kolesterol

Kolesterol ve yüksek kan kolesterolünün ne olduğunu anlamak önemlidir. Kolesterol, vücut hücrelerinde bulunan mumsu, yağ benzeri bir maddedir. Vücudun hormonlar, D vitamini ve gerekli olan diğer maddeleri sentezlemek için kolesterole ihtiyacı olmasına rağmen, yüksek kan kolesterolü istenmeyen bir durumdur. Yüksek kan kolesterolü kalp hastalıklarına yol açabilir.

Kenevir tohumu yağının aktivitesi, vücutta metabolik süreçleri hızlandırır. Metabolizma hızındaki artış, yağın arter duvarlarında birikmeden daha hızlı bir şekilde yakılmasına yardımcı olur ve kandaki kolesterol seviyesini de azaltır.

Hormonal denge

Kenevir tohumu yağı,vücutta Prostaglandin PGE1 hormonuna dönüştürülen bir bileşik olan Gamma-linolenik asit içerir. Bu hormon vücut sisteminde hormonal dengeyi sağlar. Aynı zamanda menopoz sağlığını da destekler.

Beyin gelişimi ve sağlığı

Kenevir tohumu yağı, beyin gelişimi için gerekli olan docosahexaenoic asit de (DHA) dahil olmak üzere esansiyel yağ asitleri içerir. DHA, özellikle yaşamın ilk yıllarında, beynin sağlığı ve göz retinası için çok önemlidir. Hamilelik sırasında kenevir tohumu yağı tüketen anneler, gelişmekte olan bebekleri için beyin ve göz koruyucu faydalar sağlayabilir.

Cıva içermeyen yağ asidi

Balık yağı, hamile anneler için sıklıkla önerilen bir besindir. Bunun nedeni, balık yağında bulunan Omega-3 yağ asitleridir. Omega-3, beyin gelişimine yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve ruh halini düzenler.

Ancak balıklar yüksek miktarlarda cıva içerebilirler. Cıva, fetüsün (doğmamış bebek) nörolojik ve genel gelişimini geciktiren ağır ve toksik bir metaldir. Kenevir tohumu yağı, cıva içermeyen Omega-3 yağ asidi içerdiği için, balık yağına çok iyi bir alternatiftir.

Cilt ve Saç Bakımı

Cilt tahrişi, kızarıklık, döküntü veya diğer cilt problemleriniz varsa, kenevir tohumu yağı kullanabilirsiniz. Çalışmalar, kenevir tohumu yağının kaşıntı ve tahrişi hafifletmek için cilt kuruluğunu önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir. Ayrıca, antioksidan ve antienflamatuar özellikler cildi yatıştırırken yaşlanma sürecine karşı koruma sağlayabilir.

Kenevir tohumu yağı cildin koruyucu tabakasını yeniler ve enerji verir. Yüksek Omega-3 ve Omega-6 içeriği onu mükemmel bir doğal cilt nemlendiricisi yapar. Ayrıca ciltteki dokuların elastikiyetini ve su tutma kapasitesini arttırır.

Kenevir tohumu yağı içeren saç kremleri ve saç şampuanları, saçları daha güçlü ve daha kalın hale getirmek için mükemmel bir içeriğe sahiptir.

Sedef hastalığının önlenmesi

Sedef hastalığının ana nedenlerinden biri, vücuttaki Omega-6 yağ asitlerinin eksikliğidir. Bu esansiyel yağlar kenevir tohumu yağında bulunduğu için cilt oksitlenmesini önleyerek hidrasyonu artıracaktır.

Diyabet Kontrolü

Kenevir tohumu yağı diyabet hastaları için mükemmeldir. Düşük karbonhidrat ve şeker içeriğine sahip kenevir tohumu yağında bulunan besinler, kan şekeri seviyelerini azaltmaya yardımcı olur.

Bağışıklık sistemi

Kenevir tohumu yağında bulunan Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri bağışıklığı artırır ve bağırsak florasını düzenler. Hastalıklara neden olan mikroorganizmalara karşı koruma sağlayan kenevir tohumu yağı, işte, okulda ve sosyal hayatta etkileşimlerin yaygınlaştığı soğuk algınlığı ve grip mevsiminde çok faydalıdır.

Solunum sistemi

Kenevir tohumu yağının solunum yolu enfeksiyonları ve astımlı üst/alt solunum yolu tedavilerinde etkili olduğu kanıtlanmıştır. Üst solunum yolu nezlesi, akut ve kronik bronşit, zatürre, astım ve tüberkülozlu hastaların diyetlerine kenevir tohumu yağının dahil edilmesi önerilir.

Sindirim sistemi

Yemeklerle birlikte kenevir tohumu yağının düzenli olarak tüketilmesinin sindirim sistemi üzerinde faydalı etkileri vardır. Gastrit, kolit, enterit, mide ülseri, kolesistit ve hemoroid için hafif bir yatıştırıcı, iyileştirici ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Kenevir tohumu yağı ayrıca, hafif bir müshil etkisine sahip olduğu için kabızlığa yatkın insanların beslenme programlarına dahil edilmelidir.

Kas ve iskelet sistemi

Kenevir tohumu yağı, antienflamatuar, yatıştırıcı ve analjezik etkilere sahiptir. Alfa-linolenik asit bakımından zengin olan kenevir tohumu yağı, kemiklerin güçlendirilmesine yardımcı olan kalsiyum emilim sürecini yoğunlaştırabilir. Romatoid artrit, artroz, osteoporoz, bel ağrısı, burkulmalar, çürükler ve kırıkların tedavisinde kullanılabilir.

Sinir sistemi

Kenevir tohumu yağı sinir sistemi üzerinde yararlı etkilere sahiptir. Sinirlilik hali, uykusuzluk, çocukluk otizmi, hiperaktivite, dikkat eksikliği, psikomotor gerilik reaksiyonları ve çeşitli davranış bozuklukları rahatsızlıklarından muzdarip kişilerin beslenme programlarına dahil edilmesi önerilir.

Kadınlar için

Yemeklerle birlikte kenevir tohumu yağının düzenli olarak tüketilmesi, menopoz sırasında genel sağlığın iyileştirilmesi ve adet öncesi sendromunun olumsuz semptomlarının azaltılması bakımından etkilidir. Hamile kadınlar ve emziren anneler için düzenli olarak kenevir tohumu yağının kullanılması tavsiye edilir. E vitamini ve doymamış yağ asitleri, rahimdeki fetüsün tam gelişimi için gereklidir.

Yemeklerde kullanılan kenevir tohumu yağı

Kenevir tohumu yağı nasıl kullanılır?

Kenevir tohumu yağının topikal kullanımı

Cildinizde kızarıklık, döküntü, sivilce ve tahriş gibi sorunlar var ise kenevir tohumu yağını doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz.

Cildinizin kenevir tohumu yağına istenmeyen bir reaksiyon vermediğinden emin olmak için, üst kolunuz ufak bir bölümüne sürdükten sonra bandajla kapayarak 24 saat boyunca test edebilirsiniz. Sonuç olarak cildinizde herhangi bir yanma, kızarıklık ve kaşıntı gibi reaksiyonlar yoksa, kenevir tohumu yağı cildiniz için güvenlidir

Ek olarak, kenevir tohumu yağını, lavanta, biberiye ve hindistancevizi yağı gibi bileşenlerle karıştırarak, doğrudan cilde uygulanabilen tarifler yapabilirsiniz. Ancak lavanta ve biberiye gibi esansiyel yağların sadece topikal olarak kullanılması gerektiğini unutmayın. Esansiyel yağları dahili olarak tüketmek zehirli olabilecekleri için tehlikelidir.

Kenevir tohumu yağının dahili kullanımı

Kenevir tohumu yağını herhangi bir tahriş riski olmadan ağız yoluyla tüketebilirsiniz. Gün içinde 1 ila 2 çay/tatlı kaşığı tüketilebilir. Daha fazla miktarlar sindirim rahatsızlıklarına sebep olabilir.

Kenevir tohumu yağını yapacağınız smoothie’lere, salata soslarına ve çorbalara karıştırarak da kullanabilirsiniz. Kenevir tohumu yağı, alışık olduğunuz diğer mutfak yağlarıyla karşılaştırıldığında, daha koyu ve daha yoğundur. Doymuş yağ oranı düşük, doymamış yağ oranı yüksektir. Ancak kenevir tohumu yağı düşük bir duman noktasına sahiptir ve yanmaya erken başlayacağından kızartma için uygun değildir.

Kenevir tohumu yağının yan etkisi var mıdır?

Sağlık problemlerimizi önlemek ve kontrol etmek için kullandığımız hemen hemen her besin maddesinin yan etki riski vardır ve kenevir tohumu yağı da bir istisna değildir. Ancak kenevir tohumu yağının olumsuz yan etkilerinin çok nadir görüldüğünü, sadece aşırı durumlarda ortaya çıktığını ve ilaçların yan etkisine kıyasla çok küçük kabul edilebileceğini belirtmeliyiz. Bugüne kadar, kenevir tohumu yağı tüketiminden kaynaklanan herhangi bir toksisite vakası olmamıştır.

YASAL UYARI

CBD, kenevirden üretilen ve psikoaktif (halüsinojen) etkisi olmayan bir bileşendir. Bu sitede bahsedilen faydaların uyuşturucu maddeler ile alakası yoktur. Doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmayınız!

Hiçbir platformda CBD yağı satışımız yoktur!

© 2024 KenevirHaber Tüm içerik KenevirHaber'e aittir. İzinsiz kullanılması yasaktır.

YASAL UYARI

CBD, kenevirden üretilen ve psikoaktif (halüsinojen) etkisi olmayan bir bileşendir. Bu sitede bahsedilen faydaların uyuşturucu maddeler ile alakası yoktur. Doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmayınız!

Hiçbir platformda CBD yağı satışımız yoktur!

© 2024 KenevirHaber Tüm içerik KenevirHaber'e aittir. İzinsiz kullanılması yasaktır.

YASAL UYARI

CBD, kenevirden üretilen ve psikoaktif (halüsinojen) etkisi olmayan bir bileşendir. Bu sitede bahsedilen faydaların uyuşturucu maddeler ile alakası yoktur. Doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmayınız!

Hiçbir platformda CBD yağı satışımız yoktur!

© 2024 KenevirHaber Tüm içerik KenevirHaber'e aittir. İzinsiz kullanılması yasaktır.